top
Հետաքրքիր փաստեր չիզքեյքի մասին

Հետաքրքիր փաստեր չիզքեյքի մասին


Ամենատարածված վարկածի համաձայն՝ պանրով և կաթնաշոռով պիրոգի նախահայրը, որն այսօր կոչվում է չիզքեյք, հայտնվել է Հին Հունաստանում։ Ինչպես ընդունված էր այն ժամանակ, Հին Հռոմը վերցրեց գաղափարը, այնուհետև բաղադրատոմսը տարածեց իր եվրոպական գաղութներում:


Այսօր սերուցքային պանրի, ձվի և շաքարավազի խառնուրդն անվանում են դասական չիզքեյք: Բայց գրեթե ցանկացած պիրոգ՝ պանրով կամ կաթնաշոռով, համապատասխանում է չիզքեյքի սահմանմանը (անգլերեն cheese բառը նշանակում է միաժամանակ և՛ կաթնաշոռ, և՛ պանիր):



Չիզքեյքի դասական բաղադրատոմսի պատմությունը


Չիզքեյքի բաղադրատոմսի մասին առաջին հիշատակումը հանդիպում է Մարկուս Պորցիուս Կատոն Ավագի «Գյուղատնտեսության մասին» աշխատության մեջ: Հին հռոմեացի գրողի և քաղաքական գործչի տրակտատը գրվել է մ.թ.ա. 2-րդ դարում։ Հիմնական վարկածը, թե ինչպես է բաղադրատոմսը հասել հռոմեացիներին, այն է, որ նրանք վերցրել են բաղադրատոմսը Հին Հունաստանի գրավման ժամանակ: Հռոմում չիզքեյքը գնահատվել է ազնվականության ներկայացուցիչների կողմից։


Հին Հռոմից հետո բաղադրատոմսը աստիճանաբար հայտնի դարձավ ամբողջ Եվրոպայում, իսկ եվրոպական արտագաղթի ալիքներից մեկի ժամանակ այն հասավ ԱՄՆ։ Արտերկրում աղանդերի պատրաստման հեշտության շնորհիվ բաղադրատոմսը արագորեն հայտնի դարձավ:

ԱՄՆ-ում աղանդերը վերածնվեց։ 1872 թվականին ամերիկացի կաթնագործ Ուիլյամ Լոուրենսը փորձեց կրկնօրինակել ֆրանսիական Neuchatel պանիրը, բայց պատահաբար ստացավ նուրբ սերուցքային պանիր: Նա պանրին տվեց «Ֆիլադելֆիա» անունը, և 19-րդ դարի վերջից սերուցքային պանիրը սկսեց հաջողությամբ վաճառքի հանվեց։


20-րդ դարում Առնոլդ Ռեբենը որոշեց բաղադրատոմսում տնական պանիրը փոխարինել Ֆիլադելֆիա պանրով: Ահա հենց այսպես էլ ծնվեց դասական Նյու Յորք չիզքեյքի բաղադրատոմսը։ 

Հայտնի պիրոգի այլ տարբերակներ ևս կան։ Օրինակ, Նիդեռլանդներում չիզքեյքը զարդարում են վաֆլիի փշրանքներով և պատում շոկոլադե օշարակով։ Բրիտանիայում հաճախ պատրաստվում են սառը չիզքեյքներ՝ թխված հիմքի փոխարեն օգտագործելով մրգեր և ժելատին:

Պանրի տարբեր տեսակներով պիրոգները ևս կարելի է անվանել չիզքեյք, դրանք պարզապես նման ժողովրդականություն չեն ստացել: Հույներն օգտագործում են ֆետա, իտալացիները՝ ռիկոտա կամ մասկարպոնե, գերմանացիներն ու լեհերը՝ կաթնաշոռ։ Սակայն ամերիկացի հրուշակագործները Ֆիլադելֆիա պանրով իրենց տարբերակն անվանում են ճիշտ բաղադրատոմս:

Այս հրաշալի աղանդերը փորձելու համար կարող եք պարզապես պատվիրել այն Vanilla Cake-ից՝ վայելելու աղանդերի հետաքրքիր և հարուստ համը։ 

Ավելին

Ավելին
Ավելին
Հարսանեկան տորթերի պատմությունն ու սիմվոլիկան

Հարսանեկան տորթերի պատմությունն ու սիմվոլիկան

Հարսանեկան տորթերը վաղուց դարձել են ամուսնական արա..

Ավելին
Լավագույն թխվածքներն ու քաղցրավենիքները պիկնիկի համար

Լավագույն թխվածքներն ու քաղցրավենիքները պիկնիկի հա..

Եղանակը սկսում է տաքանալ, ինչը նշանակում է, որ ժամ..

Ավելին
Լավագույն նվերը Սբ․ Վալենտինի տոնին

Լավագույն նվերը Սբ․ Վալենտինի տոնին

Ցանկացած տոն յուրահատուկ է դառնում նվերներով, իսկ..

Ավելին