top
Սուրբ ծննդյան թոփ 5 աղանդեր ամբողջ աշխարհից

Սուրբ ծննդյան թոփ 5 աղանդեր ամբողջ աշխարհից

Դժվար է պատկերացնել Ամանորն ու Սուրբ ծնունդը առանց քաղցրավենիքի, այդ իսկ պատճառով յուրաքանչյուր երկիր ունի սիրելի աղանդեր, որը ստեղծված է հատուկ ձմեռային տոների համար։ Դրանք միմյանցից շատ տարբեր են, սակայն՝ շատ կարևոր տոնական սեղանին: Ամեն տուն ունի իր ավանդական քաղցրավենիքները, արդեն ժամանակն է այդ ցանկը համալրելու նորություններով, ուստի Վանիլլան այսօր կներկայացնի Եվրոպայում ամենահայտնի Սուրբ ծննդյան աղանդերի հնգյակը.

1. Սալոր-պուդինգ (Անգլիա)

Սուրբ Ծննդյան այս զարմանահրաշ աղանդերը հայտնվել է դեռևս Էլիզաբեթ I-ի ժամանակներում և այժմ բոլոր անգլիացիների կողմից ասոցացվում է Սուրբ ծննդի հետ: Այն ներառում է տարբեր չրեր, ընկույզներ և յուղեր՝ ընդհանուր մոտ 16 բաղադրիչ, բայց՝ ոչ սալոր՝ չնայած անվանը: Հետաքրքիր է, որ անգլիացիների մեծամասնությունը նախընտրում է գնել այն, քան ինքնուրույն պատրաստել, թեև բաղադրատոմսն առանձնապես բարդ չէ: Պուդինգում խորհրդանշական առարկաներ թաքցնելու ավանդույթ կա։ Օրինակ՝ եթե ձեզ ընկնում է մատանի, ապա այդ տարի, սպասվում է, որ կամուսնանաք, իսկ արծաթե վեց պենսը հաջողության նշան է:

2. Ստոլեն (Գերմանիա)

Սուրբ ծննդյան գերմանական այս խորհրդանիշը ավելի քան 500 տարեկան է: Տորթը պարունակում է շատ համեմունքներ, չամիչ, չիր, մրգեր և ընկույզներ և պատված է շաքարի փոշու շերտով. խորհրդանշում է նորածին Հիսուսին՝ ձյունաճերմակ բարուրով: Բաղադրատոմսի բազմաթիվ տարբերակներ կան՝ կակաչի սերմերով, կաթնաշոռով, մարցիպանով, ընկույզով և այլն, և յուրաքանչյուր հրուշակագործ ունի համեմունքների և հավելումների իր համադրությունը: Stollen-ը նախօրոք թխվում է և պահվում զով տեղում երբեմն մինչև երեք ամիս:

3. Croquembush (Ֆրանսիա)

Ֆրանսերենից թարգմանաբար այս անունը նշանակում է «կռկռոցներ բերանում»։ Բանն այն է, որ այս քաղցրավենիքը էկլերներից պատրաստված բարձր կոն է՝ քաղցր միջուկով։ Դրանք իրար հետ ամրացվում են շոկոլադով, քաղցր սոուսով կամ կարամելով: Երբ դրանք պնդանում են, կոնը  զարդարում են կարամելային թելերով, նուշի թերթիկներով, մրգերով և այլն։ Թելերի ճռճռոցի համար է, որ կրոկամբուշը ստացել է իր անունը:

4. Panettone (Իտալիա)

Միլանյան այս աղանդերը տեսքով և բաղադրատոմսով նման է Զատկի տորթին: Այն ներառում է  կիտրոնի կեղև, վանիլ, չիր, մրգեր: Այս նուրբ և բուրավետ քաղցրավենիքը զարդարվում է շաքարի փոշիով կամ ջնարակով։

5. Բուշեր դե Նոել (Ֆրանսիա)

Bouches de Noel-ը ռուլետ է, որի անունը բառացի թարգմանվում է «Սուրբ ծննդյան գերան»: Այն զարդարված է շաքարի արձանիկներով և խորհրդանշում է երջանկություն: Երկար ժամանակ՝ դեռ 12-րդ դարում, ֆրանսիացիները տանը գերան վառելու ավանդույթ ունեին՝ տունը պաշտպանելու և երջանկություն գրավելու համար։ Այսօր դրա խորհրդանիշը ամանորյա ռուլետն է։ Դառը շոկոլադը, լիկյորը, պնդուկը և նուշը ստեղծում են անգերազանցելի համային համադրություն, իսկ միջուկի հիմնական բաղադրիչը նուրբ մասկարպոնեն է:

Հաշված օրեր են մնացել Սուրբ ծնունդին, հիացրեք ձեր հարազատներին նոր ու հետաքրքիր բաղադրատոմսերով: Իսկ այդ հարցում ձեզ մշտապես կօգնի Վանիլլայի բլոգը, որտեղ կգտնեք լավագույն բաղադրատոմսերը, խոհարարական գաղտնիքները և խորհուրդները լավագույն հրուշակագործների կողմից: Բաց մի՛ թողեք մեր նորությունները, ընթերցեք նաև  «Հնարավո՞ր է ագար-ագարը փոխարինել ժելատինով» բլոգը:


Ավելին

Ավելին
Ավելին
Կիտրոնով տորթի բաղադրություն․ մանկության համը

Կիտրոնով տորթի բաղադրություն․ մանկության համը

Շատերի մանկության ամենասիրելի քաղցրավենիքը կիտրոնո..

Ավելին
Վարսակով թխվածքաբլիթներ

Վարսակով թխվածքաբլիթներ

Եթե թեյի կամ սուրճի հետ թեթև, հեշտ պատրաստվող համե..

Ավելին
Շոկոլադի պատմություն

Շոկոլադի պատմություն

Բլոգում շոկոլադի պատմության և արտադրության մասին հ..

Ավելին