top
Փաստեր Զատկի կուլիչի մասին

Փաստեր Զատկի կուլիչի մասին

Շատ քիչ ժամանակ է մնացել քրիստոնեական ամենակարևոր տոներից մեկին՝ Սուրբ Զատիկին։ Մանկուց բոլորս գիտենք այս օրվա ավանդույթներն ու ծեսերը՝ առատ սեղան, ներկած ձվեր, Զատկի թխվածքաբլիթներ և այլն։ Պայծառ տոնի նախօրեին որոշեցինք ևս մեկ անգամ հիշել, թե ինչ է Զատկի թխվածքաբլիթը՝ կուլիչը, և ինչ խորհուրդ ունի այն: Հենց դրան է նվիրված Վանիլլայի այսօրվա բլոգը։

Փաստ 1

Զատկի տորթը պարտադիր թխվում է խմորիչով խմորից։ Առակներից մեկում Հիսուս Քրիստոսը համեմատեց Աստծո թագավորությունը թթխմորի հետ: Ավետարանի հունարեն տեքստի համաձայն՝ վերջին ընթրիքի ժամանակ Քրիստոսն օրհնեց հենց խմորով հացը, որը հունարեն կոչվում էր «արթոս»: «Արթոսը» պատկերել է առանց խաչի՝ որպես մահվան դեմ Քրիստոսի հաղթանակի նշան։ Զատկի տորթերը ընդունված է ծածկել սպիտակ գլազուրով, որը խորհրդանշում է կյանքի սկիզբը։

Փաստ 2

Մեր ավանդույթի համաձայն՝ Զատկի տորթը բարձր է, իսկ հունական ծեսում դա շատ փոքր բոքոն է: Ժողովրդի մեջ տարածվեցին Զատկի տորթի հետ կապված բազմաթիվ ծեսեր ու նշաններ։  Նրանք փորձում էին խնայել և օգտագործել թխվածքի յուրաքանչյուր կտոր։ Հատկապես կարևոր էր համարվում Զատկի տորթի վերևի՝ ջնարակապատ հատվածի պահպանումը։ Ի դեպ, եթե այն ճեղքված դուրս գար, կարծում էին, որ  դժբախտություն կբերի։ Երբեմն տնային տնտեսուհիները թխում էին Զատկի թխվածք, դրա կտորների մի մասը տանում էին դաշտ ու այգի՝ լավ բերք ապահովելու համար։ Երբեմն Զատկի տորթի կտորները թողնում էին գուշակության համար. յուրաքանչյուր շրջան ուներ ծիսակարգի իր առանձնահատկությունները:

Փաստ 3

Զատկի թխվածքաբլիթը պետք է թխել սեփական ձեռքերով։ Չնայած խանութներում զատկական թխվածքների մեծ ընտրությանը, դրա պատրաստումը տանը համարվում է Զատիկը նշելու նախապայման։ Կան «եկեղեցական հացի» բազմաթիվ բաղադրատոմսեր, որոնց շնորհիվ նույնիսկ սկսնակը կարող է հեշտությամբ տիրապետել Զատկի տորթի «գաղտնիքներին»։ Կարևոր է խստորեն հետևել բաղադրատոմսին և տեխնոլոգիային:

Սովորաբար տորթը եփելու համար տևում է 6-ից 8 ժամ: Խմորը նախ պետք է պատրաստել բարձր տրամադրությամբ, Զատկի տորթը շատ քմահաճ է այս հարցում։ Զատկի տորթի համար օգտագործվում է ամենալավ ալյուրը և ամենաթարմ խմորիչը։ Խմորը հունցելուց առաջ ալյուրը պետք է երկու անգամ մաղել մաղով։  Անպայման օգտագործեք համեմունքներ, սակայն պետք է շատ զգույշ աշխատել նրանց հետ. համեմունքները պետք է միայն մի փոքր ընդգծեն թարմ խմորեղենի և չոր մրգերի բույրը և չծանրացնեն խմորը: Վանիլը լավագույն տարբերակն է: Զատկի թխվածքին հարուստ գույն տալու համար խորհուրդ է տրվում օգտագործել շաֆրան կամ քրքում։

Խմորը լավագույնս ձեռքով է հունցվում: Եթե ​​դուք, իհարկե, բավականաչափ ուժ ունեք: Խմորը հունցվում է, երբ այն չի կպչում ձեռքերից և տարայի կողքերից։ Շատ քիչ կպչունությունը նույնպես ընդունելի է։ Խմորը անպայման պետք է դնել նախապես տաքացրած ջեռոցում՝ ցանկալի ջերմաստիճանի։ Թխելու ընթացքում ջեռոցը հնարավորինս քիչ բացեք։

Պատրաստի թխվածքաբլիթը պետք է դանդաղ սառչի։ Նկատի ունեցեք, որ Զատկի տորթը շատ խիտ է, և նույնիսկ եթե թվում է, թե այն արդեն սառել է, ապա խմորի ներսը կարող է տաք լինել։ Հետևաբար, միջին չափի տորթը պետք է սառչի մոտ 3-4 ժամ:  Տորթը սառչելուց հետո այն կարելի է ջնարակել։ Ջնարակը ոչ միայն զարդարանք է, այլ նաև լրացուցիչ պաշտպանություն, որի շնորհիվ տորթը թարմ կմնա ավելի երկար։

Սուրբ Զատիկը տարվա ամենակարևոր տոներից մեկն է, իսկ դրան առնչվող մանրամասների բացահայտումը շատ կարևոր է ցանկացած քրիստոնյայի համար։ Շարունակեք մնալ Վանիլլայի բլոգի հետ՝ ծանոթանալու խոհարարական գաղտնիքների, ընթերցեք նաև «Որքանո՞վ է օգտակար առանց գլյուտենի դիետան» բլոգը։

Ավելին

Ավելին
Ավելին
Տիրամիսուի դասական բաղադրատոմս

Տիրամիսուի դասական բաղադրատոմս

Տիրամիսուն նուրբ, թեթև իտալական աղանդեր է, որը տար..

Ավելին
Շոկոլադե վեգան տորթի բաղադրատոմս

Շոկոլադե վեգան տորթի բաղադրատոմս

Շատերը կարծում են, որ վեգանների համար հրուշակեղենի..

Ավելին
Կարամելի տեսակները

Կարամելի տեսակները

Տորթերի ամենասիրված հավելումներից մեկը կարամելն է,..

Ավելին