Ինչպես երեխաներին ներգրավել ծննդյան տորթի թխման գո..
Տորթ թխելը միայն խոհարարական գործունեություն չէ. դ..
ԱվելինՈ՞վ չի սիրում մեղրով տորթ. երևի միայն այն մարդիկ, ովքեր երբեք չեն փորձել։ Բերանում հալվող դրախտային այդ տորթը չսիրելն ուղղակի անհնար է, և այսօր Վանիլլայի բլոգը կներկայացնի տորթի հետաքրքիր պատմությունը։
Ռուսական խոհանոցի այս «այցեքարտը» նվաճել է ողջ աշխարհը։ Մեղրով տորթի թխման տեխնոլոգիան «այնքան հին է, որքան աշխարհը», և սկիզբ է առել Եգիպտոսի, Հունաստանի և Հռոմի հին քաղաքակրթություններում։ Եվ դա հասկանալի է՝ մեղրը գնահատվում է ոչ միայն իր քաղցրությամբ, այլ նաև թխված մթերքի թարմությունը երկար պահպանելու ունակությամբ։
Պատմաբանները պարզել են, որ սկզբում ամեն ինչ արվում էր շատ պարզ՝ ալյուրը խառնում էին մեղրի հետ և թողնում մեկ ամիս՝ բարձրանալու։ Դարեր են պահանջվել, որպեսզի այս մեղրով բլիթը վերածվի տարբեր բաղադրատոմսերի: 12-րդ դարում Գերմանիայում միանձնուհիները հորինել են ՝ «Մեդովիկի նախապապին»: Դա իսկական մեղրով տորթ էր՝ համեմված ընկույզով, համեմունքներով և չոր մրգերով։ Բաղադրատոմսը արագ տարածվեց ամբողջ Եվրոպայում՝ վերածվելով մեղրով թխվածքաբլիթների, որոնք սովորաբար մատուցում են կոճապղպեղով թեյի հետ։ Միևնույն ժամանակ Ֆրանսիայում ստեղծել են ավանդական մեղրով թխվածք՝ հիմնված ալյուրի տարբեր տեսակների և համեմունքների ողջ բազմազանության վրա։ Ֆրանսիայի բոլոր շրջաններից յուրաքանչյուր խոհարար երդվում էր, որ իր բաղադրատոմսը լավագույնն է ամբողջ երկրում և ամենաօրիգինալը։
<<Մեդովիկ>>-ը դարձել է ռուսական խոհանոցի դասական տորթ։ Այն ավելի քան 200 տարվա պատմություն ունի և կապված է գեղեցիկ լեգենդի հետ: Ասում են, որ առաջին անգամ ստեղծվել է 1820-ական թվականներին Ռուսաստանի կայսր Ալեքսանդր I-ի կնոջ անձնական խոհարարի կողմից։
Ելիզավետա Ալեքսեեվնան մեղր չէր սիրում, բոլոր պալատական խոհարարները դա գիտեին և երբեք այն չեն օգտագործել բաղադրատոմսերում: Այնուամենայնիվ, կար մի երիտասարդ և հավակնոտ խոհարար, ով նոր էր աշխատանքի ընդունվել պալատի խոհանոցում: Հավանաբար նա ցանկացել է աչքի ընկնել, իր հանճարով զարմացնել բոլորին և հայտնի դառնալ։ Պալատական խոհարարների հերթական մրցման ժամանակ նոր բան ստեղծելու հրաման եկավ։ Սեղանին շատ աղանդեր էին մատուցում, բայց հենց շեֆ-խոհարարի տորթն էր, որ բարձր գնահատվեց կայսրուհու կողմից: Առավել նուրբ խմորի և դասական կրեմի շերտերը բառացիորեն հալվում էին բերանում: Երբ կայսրուհին հետաքրքրվել է տորթի բաղադրությամբ, երիտասարդ խոհարարը չի կարողացել պատասխանել։ Բաղադրատոմսը ներկայացնելուց հետո միայն նրան ասացին Ելիզավետայի` մեղրի հանդեպ հակակրանքի մասին: Սակայն երբ նա խոստովանեց, որ դա մեղրով թխվածք է, կայսրուհին միայն ծիծաղեց և հրամայեց պարգևատրել քաջին։ Այդ ժամանակվանից «Մեդովիկը» դարձել է թագուհու սիրելի աղանդերը և պարտադիր է եղել յուրաքանչյուր թագավորական խնջույքի։ Այսօր «Մեդովիկը» աշխարհի ամենահայտնի ռուսական տորթերից է։ Նրա ժամանակակից տարբերակը շատ չի տարբերվում «պալատական» տարբերակից՝ բարակ մեղրով թխվածքաբլիթներ, կարամելային-սերուցքային միջուկ։
Ճիշտ է՝ շատերը կարծում են, որ ամենահամեղ և հոգեհարազատ «Մեդովիկը» պատրաստում են տատիկներն ու մայրիկները, բայց վստահ կարող ենք պնդել, որ Վանիլլայի <<մեղրով տորթը>> ոչնչով չի զիջում տատիկի թխածին։ Փորձե’ք և կհամոզվեք։ Բաց մի՛ թողեք մեր բլոգները, իսկ համեղ մթնոլորտը պահպանելու համար կարդացեք <<Տորթերի մասին>> բլոգը։
Տորթ թխելը միայն խոհարարական գործունեություն չէ. դ..
ԱվելինՄարցիպանով տորթերը շատ սիրված և տարածված են, բայց..
ԱվելինVanilla Cake-ի հերթական բլոգը տոմս է դեպի Իտալիա։..
Ավելին