Հնարավո՞ր է ագար-ագարը փոխարինել ժելատինով
Հնարավո՞ր է ագար-ագարը փոխարինել ժելատինով. բաղադր..
ԱվելինԱշխարհի ամենահայտնի ու սիրված տորթերի մասին մենք արդեն խոսել ենք, իսկ Վանիլլայի այսօրվա բլոգում կներկայացնենք ռեյտինգի շարունակությունը, որտեղ, ամենայն հավանականությամբ, կգտնեք ձեր սիրելի տարբերակը: Դե ինչ, ներկայացնում ենք ողջ աշխարհի տորթերի թոփ հնգյակը:
5. Շքեղ Սաքեր և նրա կրկնօրինակները
Ավստրիայում մատուցում են աշխարհի ամենահայտնի տորթերից մեկը՝ «Sacher»-ը։ Նրա մասին ասում են նաև «շոկոլադով շոկոլադ»։ Բնօրինակ բաղադրատոմսով մուգ շոկոլադե տորթերը առատորեն լցված են հեղուկ շոկոլադով: Իսկ ներսում անակնկալ է՝ հազիվ նկատելի թթվաշությամբ ծիրանի կոնֆիտյուր։ Տորթը ծնվել է Ավստրիայի կանցլեր Կլեմենս ֆոն Մետերնիխի խոհանոցում 1832 թվականին։ Եվ այս պատմությունն առանց դրամայի չէ. այդ երեկո նա սպասում էր առանձնահատուկ սիրելի հյուրերի և հրամայեց պատրաստել մի աղանդեր, որը կզարմացնի բոլորին։ Փորձառու խոհարարը, ցավոք, հիվանդության պատճառով ոտքի չկանգնեց, նրա աշակերտ տղան գործի անցավ։ Ֆրանց Զախերը, ով ընդամենը 16 տարեկան էր, ավելի քան հաջող է հաղթահարել առաջադրանքը։ Ֆրանցը լեգենդար բաղադրատոմսը փոխանցեց իր ավագ որդուն, ով այդ ժամանակ սովորում էր հրուշակեղենի արտադրամասում։ Տորթը սկսեց արտադրվել այնտեղ։ Արդեն փորձառու հրուշակագործ Էդուարդը հյուրանոց է բացում և որոշում այնտեղ աղանդեր վաճառել։ Երկու հաստատությունների միջև ծագում է վեճ՝ օրիգինալ բաղադրատոմսով և անվանմամբ աշխատելու իրավունքի շուրջ։ Եվ նա գտավ ոչ պակաս օրիգինալ լուծում՝ Sacher Hotel-ի տորթը զարդարված էր օվալաձև շոկոլադե մեդալով, իսկ Demel-ը՝ եռանկյունաձև։
4. Օլիմպիական «Cheesecake»
Խոհարարության աշխարհի ամենահեշտ և արագ տորթերից մեկը, քանի որ այն չի պահանջում թխում: Ի՞նչ եք կարծում, ամերիկացինե՞րն են հորինել չիզքեյքը: Հեշտ է խաբվելը. անունը ակնհայտորեն տալիս է նյույորքյան էֆեկտ: Իրականում ամերիկյան խոհանոցի դասական դարձած տորթը առաջին անգամ թխվել է Հին Հունաստանում: Բաղադրատոմսը հայտնաբերվել է մ.թ.ա. 5-րդ դարի գրքում: Եվ դա նկարագրել է ոչ թե խոհարարական մասնագետը, այլ հույն բժիշկ Էյգիմուսը։ Բժշկի խոսքով՝ չիզքեյքը մրցանակ էր Օլիմպիական խաղերի հաղթողների համար։
3. «Պավլովա»
Վարկանիշի երրորդ տեղում հայտնի բալերինայի անունով տորթն է։ Կմտածեք, թե Ավստրալիան ինչ կապ ունի դրա հետ, բայց հենց այնտեղ՝ աշխարհի մյուս ծայրում, ծնվեց նրա անսովոր բաղադրատոմսը։ Հեղինակը ավստրալացի հրուշակագործ էր, ով հիացած էր ռուս պարուհի Աննա Պավլովայի տաղանդով։ Թատերախումբը շրջագայել է Ավստրալիայում և Նոր Զելանդիայում, որտեղ նրանք գերել են տեղի գիտակներին: Պավլովա տորթը նույնքան թեթև ու նրբագեղ է, ինչպես պարուհու շարժումները, և նույնքան հոգեթով, որքան արվեստը: Դեսերտի հիմքը օդային բեզեն է, որը բառացիորեն հալվում է բերանում։ Պավլովան զարդարված է թարմ հատապտուղներով և մրգերով։
2. «Կիև»
Անցյալ դարի 50-ականների կեսերի այս սովետական տորթը դեռ չի կորցնում ժողովրդականությունը: «Kievskiy»-ի գլխավոր առանձնահատկությունը օդային բեզեն է, որը ստեղծվել է հրուշակագործների սխալի պատճառով։ Կիևի հրուշակեղենի գործարանում մոռացել են ձվի սպիտակուցը դնել սառնարանում։ Առավոտյան նրան գտել են տաք վիճակում, և թափելու փոխարեն, վախենալով փչանալուց, դիմում են խորամանկության. հնարամիտ խոհարարները բեզեն հարել են սերուցքով՝ ցողելով ընկույզ և շաքարի փոշի։ Ճիշտ է, «Կիևի» օրիգինալ բաղադրատոմսը գաղտնի է պահվում, քանի որ օրենսդրական մակարդակով այն օգտագործելու իրավունքը վերապահված է աշխարհում ընդամենը մեկ հրուշակեղենի գործարանի։ Մնացածը ստիպված են բավարարվել կրկնօրինակներով։
1. Բազմաշերտ «Նապոլեոն»
Թերևս ամենահայտնի և սիրված տորթը: Յուրաքանչյուր տնային տնտեսուհի գոնե մեկ անգամ փորձել է «Նապոլեոն» թխել։ Չնայած դա այնքան էլ հեշտ չէ, որքան թվում է: «Նապոլեոնի» գաղտնիքը միմյանց վրա դրված բազմաթիվ շերտերի մեջ է։ Ընդ որում, դրանք թխում են շերտավոր խմորից ոչ թե միանգամից, այլ առանձին։ Որքան շատ լինեն առանձին թխված շերտերը, որքան բարակ և բարձր լինի տորթը, այնքան ավելի արժեքավոր կլինի խոհարարական մասնագետի հմտությունը։ Քաղցր շերտերը միացնում են կրեմով: Բաղադրատոմսի բազմաթիվ տարբերակներում հատապտուղներն ու մրգերը օգտագործվում են զարդարելու համար: Հատկապես լավ «Նապոլեոն» ստացվում է ազնվամորիով։
Այսքանն էր Վանիլլայի այսօրվա բլոգը, հետևեք նորություններին, մեզ մոտ կգտնեք լավագույն բաղադրատոմսերն ու հոդվածները քաղցրասերների համար: Իսկ Վանիլլայի հմուտ հրուշակագործները իրականություն կդարձնեն ձեր երազանքի տորթը: Հարսանեկան տորթերի թրենդների մասին ընթերցեք «Հարսանեկան տորթի թրենդները 2022-ին» բլոգում: