Երջանիկ պատահականություն․ կարամելի պատմությունը
Դժվար է պատկերացնել, որ տասը դար առաջ դեսերտները,..
ԱվելինՎանիլային բիսկվիթն առաջին անգամ պատրաստվել է 1891 թվականին, և արդեն ավելի քան 100 տարի այն դարձել է ամբողջ աշխարհի մարդկանց սիրելի դեսերտը։ Vanilla Cake-ի հերթական բլոգում կուսումնասիրենք բիսկվիթի ստեղծման պատմությունը։
Բիսկվիթի բաղադրատոմսը փայլուն է իր պարզությամբ: Ալյուրի, ձվի և շաքարավազի խառնուրդից ստացվում է խմոր, որը կարելի է ցանկացած բանի վերածել: Գեղեցիկ բազմաշերտ տորթ, հարուստ համով քափքեյք, համեղ ռուլետ, խրթխրթան թխվածքաբլիթներ․ այս ամենը բիսկվիթ է:
Ընդհանրապես ընդունված է համարել, որ թխվածքաբլիթները հայտնագործվել են Անգլիայում, բայց հնագետները կվիճեն. հին պարսիկները սովորել են թխվածքաբլիթի խմոր պատրաստել արդեն մ.թ.ա. 7-րդ դարում, երբ արտադրության մեջ դրվեց եղեգնաշաքարի արտադրությունը։ Ավելի ուշ թխվածքաբլիթը հայտնաբերվեց իտալացիների կողմից Վերածննդի ժամանակաշրջանում, երբ ռազմատենչ առաջնորդներին շտապ անհրաժեշտ էր ապահովել իրենց բանակներին չփչացող սննդով:
Փորձի և սխալի միջոցով ստացվեց չոր հացի բանաձևը, որը չի պարունակում կարագ: Նույնիսկ բարձր խոնավության պայմաններում այն չէր խոնավանում և չէր բորբոսնում։ Ի դեպ, «բիսկվիթ» բառն ինքնին առաջացել է իտալական «biscotto» բառից, որը նշանակում է «երկու անգամ թխված»: Խմորն իրականում թխվել է երկու անգամ՝ սկզբում տաք ջեռոցում, ապա ավելի նուրբ ռեժիմով:
Բիսկվիթի խմորի տարբերակիչ առանձնահատկությունն ալյուրի զանգվածի առումով ձվերի մեծ քանակությունն է։ 13-րդ դարի նվաճողներներն այնքան էլ անհանգստացած չէին կալորիաներով և խոլեստերինով, իսկ բիսկվիթը էներգիայի հզոր աղբյուր էր։
Չոր հացն օգնում էր նավաստիներին երկար ճանապարհորդություններում. 15-րդ դարի բրիտանական նավերի թերթերում պահպանում էին «ծովային հացի» բաղադրատոմսերը, որոնք, ամենայն հավանականությամբ, բրիտանացիները փոխառել էին միջերկրածովյան ժողովուրդներից:
Մի օր Էլիզաբեթ Թյուդորի պալատականներից մեկը «ծովային հաց» համտեսեց։ Նավի բիսկվիթի համը հաճելիորեն զարմացրեց ազնվականին, և նա արքունիքին ներկայացրեց այն՝ ակնկալելով քաղցրասեր թագուհու ողորմածությունը։ Այդ ժամանակից ի վեր, բիսկվիթը դարձավ հայտնի և պալատական խոհանոցի կարևոր մաս։ Թագավորական խոհարարները ակտիվորեն փորձարկում էին բիսկվիթային խմորը՝ հորինելով հազարավոր քաղցր միջուկներ մրգային խյուսից, ջեմից, շոկոլադից և ընկույզից: Կոշտ տորթերը թաթախում էին օշարակի, կրեմի կամ մուրաբայի մեջ, իսկ հատուկ դեպքերում՝ կոնյակի, լիկյորի կամ ռոմի մեջ։ Պանրով բիսկվիթները մատուցվում էին որպես սառը նախուտեստ, դրանք պետք է թաթախվեին թեյի մեջ։
Ֆրանսիան 17-րդ դարում պատահաբար հայտնաբերեց բիսկվիթը։ Մի օր Ռեյմսից մի խոհարար որոշեց թխել խմորի մնացորդը՝ ավելացնելով վանիլին՝ համի համար և մի պտղունց կարմին՝ վանիլի պատիճները թաքցնելու համար: Արդյունքը եղավ զարմանալի փափուկ վարդագույն երանգի բիսկվիթ։ Խելացի խոհարարն իր ստեղծագործությունը նվիրել է թագավորին, և այդ ժամանակվանից ի վեր ֆրանսիական բարձր խոհանոցն անհնար է պատկերացնել առանց կրեմով բիսկվիթի։
19-րդ դարում բիսկվիթային աղանդերը ներթափանցեց Բրիտանական կայսրության ամենահեռավոր անկյունները՝ Ավստրալիա և Նոր Զելանդիա: Վիկտորյա թագուհին նույնպես սիրում էր ջեմով բիսկվիթներ, իսկ բրիտանական թագի հպատակները պատրաստակամորեն հետևեցին Նորին Մեծության օրինակին։
18-րդ դարում Եվրոպան պատվել էր Ալբիոնից բերված բիսկվիթային տենդով։ Ազնվականների մեջ շքեղ էր համարվում թխվածքաբլիթներով, քաղցրավենիքներով և կարմիր գինով դիետա պահելը, և նրանք բոլորն անկեղծորեն հավատում էին, որ հոգ են տանում իրենց առողջության մասին: Բժիշկները խորհուրդ էին տալիս բիսկվիթներ՝ որպես ուժի վերականգնման միջոց։ Սկանդալային լորդ Բայրոնը, հետապնդելով սպորտային նոր ռեկորդներ, բազմիցս բիսկվիթային դիետաներ է պահել, իսկ հետո նամակներով դժգոհում էր, որ չի կարողանում քաշ կորցնել։
Քսաներորդ դարի կեսերից հրուշակագործները փորձեցին թեթևացնել բիսկվիթները՝ ավելորդ կալորիաները փոխարինելով վիտամիններով և կենսաակտիվ նյութերով։ Օրինակ, ԱՄՆ-ում շատ տարածված է գազարով բիսկվիթը, որում քերած գազարը գործում է որպես քաղցրացուցիչ։ Նուրբ ճապոնական castella բիսկվիթը, որը բերվել է Ծագող Արևի երկիր Պորտուգալիայից, պատրաստվում է մեղրով և կանաչ թեյով, իսկ շիֆոն բիսկվիթի մեջ ավելացնում են խաղողի կորիզի փոշի՝ հակասկլերոտիկ նյութեր պարունակող։
Vanilla Cake-ը ժամանակի մարտահրավերին իր պատասխանն ունի՝ համեղ բիսկվիթային շերտով, թեթև մրգային և հատապտուղներով մուսսային տորթեր, իսկ պատվերների դեպքում դրանք ձեզ կհասնեն հաշված րոպեների ընթացքում։
Դժվար է պատկերացնել, որ տասը դար առաջ դեսերտները,..
Ավելին