top
Բիսկվիթի անհավանական պատմությունը

Բիսկվիթի անհավանական պատմությունը


Վանիլային բիսկվիթն առաջին անգամ պատրաստվել է 1891 թվականին, և արդեն ավելի քան 100 տարի այն դարձել է ամբողջ աշխարհի մարդկանց սիրելի դեսերտը։ Vanilla Cake-ի հերթական բլոգում կուսումնասիրենք բիսկվիթի ստեղծման պատմությունը։  


Կրկնակի ծնունդ. բիսկվիթը՝ հին ժամանակներում


Բիսկվիթի բաղադրատոմսը փայլուն է իր պարզությամբ: Ալյուրի, ձվի և շաքարավազի խառնուրդից ստացվում է խմոր, որը կարելի է ցանկացած բանի վերածել: Գեղեցիկ բազմաշերտ տորթ, հարուստ համով քափքեյք, համեղ ռուլետ, խրթխրթան թխվածքաբլիթներ․ այս ամենը բիսկվիթ է:

Ընդհանրապես ընդունված է համարել, որ թխվածքաբլիթները հայտնագործվել են Անգլիայում, բայց հնագետները կվիճեն. հին պարսիկները սովորել են թխվածքաբլիթի խմոր պատրաստել արդեն մ.թ.ա. 7-րդ դարում, երբ արտադրության մեջ դրվեց եղեգնաշաքարի արտադրությունը։ Ավելի ուշ թխվածքաբլիթը հայտնաբերվեց իտալացիների կողմից Վերածննդի ժամանակաշրջանում, երբ ռազմատենչ առաջնորդներին շտապ անհրաժեշտ էր ապահովել իրենց բանակներին չփչացող սննդով:


Փորձի և սխալի միջոցով ստացվեց չոր հացի բանաձևը, որը չի պարունակում կարագ: Նույնիսկ բարձր խոնավության պայմաններում այն ​​չէր խոնավանում և չէր բորբոսնում։ Ի դեպ, «բիսկվիթ» բառն ինքնին առաջացել է իտալական «biscotto» բառից, որը նշանակում է «երկու անգամ թխված»: Խմորն իրականում թխվել է երկու անգամ՝ սկզբում տաք ջեռոցում, ապա ավելի նուրբ ռեժիմով:


Բիսկվիթի խմորի տարբերակիչ առանձնահատկությունն ալյուրի զանգվածի առումով ձվերի մեծ քանակությունն է։ 13-րդ դարի նվաճողներներն այնքան էլ անհանգստացած չէին կալորիաներով և խոլեստերինով, իսկ բիսկվիթը էներգիայի հզոր աղբյուր էր։ 


Բիսկվիթը՝ դղյակում․ նավերից դեպի արքունիք


Չոր հացն օգնում էր նավաստիներին երկար ճանապարհորդություններում. 15-րդ դարի բրիտանական նավերի թերթերում պահպանում էին «ծովային հացի» բաղադրատոմսերը, որոնք, ամենայն հավանականությամբ, բրիտանացիները փոխառել էին միջերկրածովյան ժողովուրդներից: 

Մի օր Էլիզաբեթ Թյուդորի պալատականներից մեկը «ծովային հաց» համտեսեց։ Նավի բիսկվիթի համը հաճելիորեն զարմացրեց ազնվականին, և նա արքունիքին ներկայացրեց այն՝ ակնկալելով քաղցրասեր թագուհու ողորմածությունը։ Այդ ժամանակից ի վեր, բիսկվիթը դարձավ հայտնի և պալատական ​​խոհանոցի կարևոր մաս։ Թագավորական խոհարարները ակտիվորեն փորձարկում էին բիսկվիթային խմորը՝ հորինելով հազարավոր քաղցր միջուկներ մրգային խյուսից, ջեմից, շոկոլադից և ընկույզից: Կոշտ տորթերը թաթախում էին օշարակի, կրեմի կամ մուրաբայի մեջ, իսկ հատուկ դեպքերում՝ կոնյակի, լիկյորի կամ ռոմի մեջ։ Պանրով բիսկվիթները մատուցվում էին որպես սառը նախուտեստ, դրանք պետք է թաթախվեին թեյի մեջ։

Ֆրանսիան 17-րդ դարում պատահաբար հայտնաբերեց բիսկվիթը։ Մի օր Ռեյմսից մի խոհարար որոշեց թխել խմորի մնացորդը՝ ավելացնելով վանիլին՝ համի համար և մի պտղունց կարմին՝ վանիլի պատիճները թաքցնելու համար: Արդյունքը եղավ զարմանալի փափուկ վարդագույն երանգի բիսկվիթ։ Խելացի խոհարարն իր ստեղծագործությունը նվիրել է թագավորին, և այդ ժամանակվանից ի վեր ֆրանսիական բարձր խոհանոցն անհնար է պատկերացնել առանց կրեմով բիսկվիթի։


19-րդ դարում բիսկվիթային աղանդերը ներթափանցեց Բրիտանական կայսրության ամենահեռավոր անկյունները՝ Ավստրալիա և Նոր Զելանդիա: Վիկտորյա թագուհին նույնպես սիրում էր ջեմով բիսկվիթներ, իսկ բրիտանական թագի հպատակները պատրաստակամորեն հետևեցին Նորին Մեծության օրինակին։


Դիետիկ բիսկվիթներ՝ կես կատակ, կես լուրջ


18-րդ դարում Եվրոպան պատվել էր Ալբիոնից բերված բիսկվիթային տենդով։ Ազնվականների մեջ շքեղ էր համարվում թխվածքաբլիթներով, քաղցրավենիքներով և կարմիր գինով դիետա պահելը, և նրանք բոլորն անկեղծորեն հավատում էին, որ հոգ են տանում իրենց առողջության մասին: Բժիշկները խորհուրդ էին տալիս բիսկվիթներ՝ որպես ուժի վերականգնման միջոց։ Սկանդալային լորդ Բայրոնը, հետապնդելով սպորտային նոր ռեկորդներ, բազմիցս բիսկվիթային դիետաներ է պահել, իսկ հետո նամակներով դժգոհում էր, որ չի կարողանում քաշ կորցնել։

Քսաներորդ դարի կեսերից հրուշակագործները փորձեցին թեթևացնել բիսկվիթները՝ ավելորդ կալորիաները փոխարինելով վիտամիններով և կենսաակտիվ նյութերով։ Օրինակ, ԱՄՆ-ում շատ տարածված է գազարով բիսկվիթը, որում քերած գազարը գործում է որպես քաղցրացուցիչ։ Նուրբ ճապոնական castella բիսկվիթը, որը բերվել է Ծագող Արևի երկիր Պորտուգալիայից, պատրաստվում է մեղրով և կանաչ թեյով, իսկ շիֆոն բիսկվիթի մեջ ավելացնում են խաղողի կորիզի փոշի՝ հակասկլերոտիկ նյութեր պարունակող։


Vanilla Cake-ը ժամանակի մարտահրավերին իր պատասխանն ունի՝ համեղ բիսկվիթային շերտով, թեթև մրգային և հատապտուղներով մուսսային տորթեր, իսկ պատվերների դեպքում դրանք ձեզ կհասնեն հաշված րոպեների ընթացքում։ 


Ավելին

Ավելին
Ավելին
Երջանիկ պատահականություն․ կարամելի պատմությունը

Երջանիկ պատահականություն․ կարամելի պատմությունը

Դժվար է պատկերացնել, որ տասը դար առաջ դեսերտները,..

Ավելին
Տնական էկլերի պատրաստման գաղտնիքները

Տնական էկլերի պատրաստման գաղտնիքները

Յուրաքանչյուր տնային տնտեսուհի ունի էկլերների իր ս..

Ավելին
Գազարով տորթ սերուցքային պանրի կրեմով

Գազարով տորթ սերուցքային պանրի կրեմով

Գազարով տորթի լավ բաղադրատոմս գտնելը այդքան էլ հեշ..

Ավելին