top
Սերոտոնին․ երջանկության հորմոնը՝ շոկոլադի համով

Սերոտոնին․ երջանկության հորմոնը՝ շոկոլադի համով


Արևային ու ջերմ օրերից հետո դժվար է համակերպվել աշնան սառն ու անձրևային օրերին։ Տաք ամռանը կհաջորդեն մռայլ ամպերը, երկարատև անձրևները, ցուրտ ու սառը եղանակը։ Նման օրերին շոկոլադե աղանդերը դառնում է իսկական փրկիչ․ ինտուիցիան ճիշտ է հուշում, թե ինչպես պետք է վարվել նման դեպքերում։ Շոկոլադը պարունակում է ամինաթթու տրիպտոֆան, որից էլ մեր օրգանիզմն արտադրում է սերոտոնինը։ Այն կոչվում է «երջանկության հորմոն»: Սերոտոնինը օգնում է մեզ ներդաշնակ ապրել անկատար աշխարհի հետ, վայելել կյանքը իր բոլոր տարօրինակություններով, ստանալ հաճույք պարզ բաներից, գնահատել մեր յուրահատկությունը և չտրվել հիվանդությանը և հուսահատությանը:


Ինչու՞ է օրգանիզմին անհրաժեշտ սերոտոնինը


Սերոտոնինը ձևավորվում է արևի լույսի ազդեցության տակ։ Անբարենպաստ եղանակին նեյրոմեդիատորների արտադրությունը դանդաղում է, ինչն անմիջապես ազդում է նյարդային ազդակների փոխանցման արագության և ճշգրտության վրա: Այդ պատճառով էլ շատերը ցուրտ եղանակին տառապում են սեզոնային դեպրեսիայից: Սերոտոնինի պակասը հանգեցնում է բարձր անհանգստության, ապատիայի, հիշողության և կենտրոնացման խնդիրների, ավելանում է հոգնածությունը, քնի խանգարումներն ու հուզական անկայունությունը: 


Երջանկության «գործարանը» ձեր ներսում. ինչպե՞ս բարելավել սերոտոնինի արտադրությունը


Սերոտոնինի պակասը պետք չէ հանդուրժել: Սերոտոնինն ակտիվորեն արտադրվում է այն պահին, երբ մենք զբաղված ենք մեր սիրելի գործով և հաճույք ենք ստանում ստեղծագործական գործընթացից։ Նաև սերոտոնինի արտադրության վրա դրականորեն ազդում են սպորտով զբաղվելը, պարելը, ձեր սիրելի երաժշտությունը լսելը, զբոսնելը և բացօթյա խաղերը, ընկերների հետ հանդիպելն ու ընտանի կենդանիների հետ շփվելը:


Ինչո՞վ ենք «ուտում» երջանկությունը


Եթե ​​ձեր սեփական միջոցները բավարար չեն սեզոնային դեպրեսիայի դեմ պայքարելու համար, ապա կարող եք փոխհատուցել երջանկության հորմոնի պակասը սննդի միջոցով։ Հուրախություն քաղցրասերների՝ մուգ շոկոլադը և շոկոլադե տորթերը տրիպտոֆանի ամենաարժեքավոր աղբյուրներից են:

Սերոտոնինով հարստացված սննդակարգը պետք է պարունակի բավարար քանակությամբ ածխաջրեր, որոնք օրգանիզմն օգտագործում է որպես վառելիք՝ ամինաթթուների համար։ Շոկոլադե պրոդուկտները մեծ առավելություն ունեն․ ածխաջրերի բարձր պարունակության շնորհիվ նկատելիորեն արագանում է տրիպտոֆանի շրջանառությունը սերոտոնինի սինթեզի վայրեր։ Դրական ազդեցությունը զգացվում է տորթի առաջին կտորից հետո։ Բացի այդ, կակաոյի կարագը պարունակում է բնական խթանիչ թեոբրոմին, որը գործում է կոֆեինի նման: 

Իհարկե, շոկոլադի ոչ բոլոր տեսակներն են հավասարապես առողջարար։ Քմահաճ նյարդային բջիջները համաձայն են միայն բնական մուգ շոկոլադի հետ՝ առանց բուսական ճարպերի և բուրավետիչների խառնուրդի:

Ուստի Vanilla Cake-ի շոկոլադե տորթերն ու դեսերտներն իդեալական են, քանի որ դրանք պատրաստվում են միայն որակյալ շոկոլադից։

Ցանկանու՞մ եք զգալ իրական շոկոլադի և սպառողական շոկոլադի տարբերությունը: Կարող եք պատվիրել մեր թխվածքներից «Թաց շոկոլադ»-ը, «Պրահա»-ն, «Նուտելլա»-ն՝ նուրբ թարմացնող նոտաներով և շոկոլադի գայթակղիչ ակորդներով, վստահեցնում ենք, ակնթարթորեն կցրեք աշնանային բլյուզը:

Ավելին

Ավելին
Ավելին
Շոկոլադի պատմություն

Շոկոլադի պատմություն

Բլոգում շոկոլադի պատմության և արտադրության մասին հ..

Ավելին
Ինչպես երեխաներին ներգրավել ծննդյան տորթի թխման գործընթացում

Ինչպես երեխաներին ներգրավել ծննդյան տորթի թխման գո..

Տորթ թխելը միայն խոհարարական գործունեություն չէ. դ..

Ավելին
Հրաշալի պատահականություն. կարամելի պատմությունը

Հրաշալի պատահականություն. կարամելի պատմությունը

Դժվար է պատկերացնել, որ տաս դար առաջ մարդկանց հասա..

Ավելին