top
Ամենահայտնի տորթերը ողջ աշխարհում (Մաս 1)

Ամենահայտնի տորթերը ողջ աշխարհում (Մաս 1)

Տորթը միշտ ասոցացվում է տոնի հետ: Նույնիսկ եթե այն գնել եք առանց առիթ, օրը դառնում է տոն: Խանութների դարակներում անընդհատ ավելանում են  նոր տորթեր, որոնցից որոշները իրական լեգենդներ են՝ հայտնի ողջ աշխարհում: Վանիլլայի այսօրվա վարկանիշում ներկայացնում ենք ամենապոպուլյար տորթերը ողջ աշխարհից։ Եկեք տեսնենք, թե արդյո՞ք ձեր սիրելին կա ցուցակում:

10. Շոկոլադ և կարամել «Դոբոշ»

Ցանկը բացում է հունգարական Dobos տորթը։ Դասական բաղադրատոմսը հայտնի է 19-րդ դարի վերջից, որը հորինել է պրոֆեսիոնալ հրուշակագործ Յոզեֆ Դոբոշը հատուկ Հունգարիայի ազգային ցուցահանդեսի համար 1885 թվականին: Միջոցառումը պետք է տևեր մեկ շաբաթ և շեֆ-խոհարարին հանձնարարվել էր համեղ աղանդեր ստեղծել, որը կդիմանար 7 օր և կլիներ համեղ: Ահա թե ինչպես է ծնվել Դոբոշը՝ վեցաշերտ քաղցր տորթ՝ շոկոլադե կրեմով բարակ շերտերի և կարամելային կեղևի միջև։ Հետագայում այն ​​կդառնա Բուդապեշտի խորհրդանիշը և Բավարիայի կայսրուհի Էլիզաբեթի սիրելի աղանդերը։

9. Cherry Black Forest կամ  Բալի սև անտառ

Գերմանիան հայտնի է ոչ միայն գարեջրով և երշիկեղենով, այլև հրուշակեղենով։ Մեր վարկանիշի իններորդ տեղում գերմանական Schwarzwald տորթն է, որը տարբեր լեզուներով տարբեր կերպ է թարգմանվում: Մեկ այլ տարբերակ, բայց արդեն տնային տնտեսուհիներից` «Հարբած բալ»: Տորթի հաջողության գաղտնիքը բալի կոնյակի ներծծման մեջ է։ Ըմպելիքն արտադրվում է լեռնային նահանգում՝ Սև անտառի շրջանում։ Ենթադրվում է, որ հենց դա է տվել տորթի անունը։ Մեկ այլ վարկածի համաձայն՝ համեղ աղանդերն այդպես են կոչվել դեկորացիայի պատճառով՝ կրեմ և մուգ շոկոլադե փաթիլներ, որոնք հիշեցնում են նույն մուգ անտառը։

8. «Տիրամիսու»

Աղանդերի յուրահատկությունը անսովոր բաղադրատոմսի և պատրաստման եղանակի մեջ է։ Բաղադրության մեջ մտնում են հատուկ սավոյարդի թխվածքաբլիթներ՝ առատորեն թրջված թունդ սև սուրճի մեջ (մեծահասակները կարող են օգտագործել կոնյակ): Ի դեպ, այս թխվածքաբլիթն այլ նպատակ չունի։ Սավոյարդին հենց այնպես ուտելը Իտալիայում ընդունված չէ։ Երկրորդ բաղադրիչը մասկարպոնե պանրի նուրբ սերուցքային զանգվածն է։ Հանրաճանաչ տորթը չի թխվում, այն լցնում են կաղապարի մեջ, սառեցնում և վրան ցողում կակաո։

7. Նուշ «Esterhazy»

Յոթերորդ տեղում տորթն է, որի մեջ ոչ մի գրամ ալյուր չկա. այն փոխորինվել է փշրած նուշով:  Տորթի անունը տվել է հունգարացի արքայազն Պալ Անտալ Էստերհազին։ Մի անգամ՝ որդու ծննդյան նախօրեին, տանը ոչ մի տոնական աղանդեր չկար։ Ըստ ամենայնի՝ եղել է նաև ալյուրի պակաս։ Հնարամիտ խոհարարները տորթը պատրաստել են այն մթերքներից, որ այդ պահին կար: Արդյունքում համաշխարհային բեսթսելլեր դուրս եկավ:

6. Լեգենդար տորթ «Թռչնի կաթ»

Այս տորթը հայտնի է գրեթե բոլորին։ «Թռչնի կաթի» բաղադրատոմսը հայտնի էր դեռևս անցյալ դարի 30-ական թվականներից, բայց կես դար անց իսկական ժողովրդականություն ձեռք բերեց։ Սկզբում լեհական E. Wedel գործարանի «Bird's Milk»-ը կոնֆետ կար։ Խորհրդային հրուշակագործներն այն վերածեցին տորթի՝ ժելատինը փոխարինելով ագար-ագարով։ Ստացվեց օդային սուֆլե բարակ թխվածքաբլիթի բարձի վրա, որը պատվում էր շոկոլադով։

Դե ինչ, այսքանն էր այսօրվա բլոգը, մնացեք մեզ հետ, քանի որ ռեյտինգային ցանկի երկրորդ մասը կներկայացնենք շատ շուտով: Վանիլլայի բլոգում կգտնեք հետաքրքիր բաղադրատոմսեր, որոնք կդառնան ձեր խոհանոցի անբաժան մասը: «Մարցիպանը սկսնակների և պրոֆեսիոնալների համար» բլոգում կարող եք ծանոթանալ մարցիպանի հետ աշխատանքի առանձնահատկություններին:

Ավելին

Ավելին
Ավելին
Սուրբ ծննդյան թոփ 5 աղանդեր ամբողջ աշխարհից

Սուրբ ծննդյան թոփ 5 աղանդեր ամբողջ աշխարհից

Դժվար է պատկերացնել Ամանորն ու Սուրբ ծնունդը առանց..

Ավելին
Էկլերի բաղադրատոմս

Էկլերի բաղադրատոմս

Էկլեր բոլորն են սիրում, սակայն էկլերի լավ բաղադրատ..

Ավելին
Ամանորյա աղանդերի կատարյալ տարբերակներ

Ամանորյա աղանդերի կատարյալ տարբերակներ

Ամանորյա սեղանի պարտադիր տարրերից մեկը աղանդերն է...

Ավելին