Սուրճը աշխարհում ամենատարածված տոնուսավորող ըմպելիքներից է, և մարդկանց սերը դրա հանդեպ այնքան մեծ է, որ սուրճ խմելը շատերի համար հատուկ արարողակարգ է: Վանիլլան պարզել է, որ աշխարհի տարբեր երկրներում, ինչպես Հայաստանում, ընդունված է սուրճը խմել դեսերտով: Շատ երկրներում կան ավանդաբար սուրճի հետ մատուցվող աղանդեր: Եկեք պարզենք, թե որոնք են դրանք. մի՞գուցե դուք ցանկանում եք փորձել այդ աղանդերը նախաճաշին:
Թուրքիա
Այստեղ սուրճի հատիկները եփելուց առաջ մանրացնում են, բովում կրակի վրա, ապա եփում և հանգիստ խմում փոքր բաժակներից: Սովորաբար սուրճին ավելացնում են շաքարավազ, երբեմն այն խմում են լոխումով, արևելյան քաղցրավենիքներով, ինչպես նաև կոնֆետներով։ Իսկ սուրճի ամենատարածված ընկերը Թուրքիայում քադաիֆն է, որը հիշեցնում է խիտ փաթաթված վերմիշել: Իրականում դրա բաղադրիչներն են շերբեթը, ընկույզը և թել հիշեցնող խմորը։
Բրազիլիա
Այս երկրում սուրճ են խմում և՛ ծերերը, և՛ երիտասարդները։ Ճիշտ է, ճիշտ է, տրվում է նույնիսկ փոքր երեխաներին, բայց առավոտյան և միայն կաթով` մինչև 10 տարեկաններին։ Այնուհետև երիտասարդ բրազիլացիները խմում են այս ըմպելիքը մեծահասակների հետ հավասար, այսինքն՝ սև, թունդ և շատ քաղցր: Սուրճի հետ ուտում են բրիգադեյրո՝ բրազիլական ազգային աղանդեր՝ կարագից, կակաոյից, խտացրած կաթից և շոկոլադից պատրաստված փոքրիկ տորթերի տեսքով՝ փշրանքներով:
Իտալիա
Իտալիայում կան մի ամբողջ չգրված կանոններ՝ ինչպես կարելի է և ինչպես չի կարելի խմել սուրճ։ Այսպիսով՝ այն պետք է խմել տաք, բայց ոչ այրող: Թունդ սուրճը միշտ մատուցվում է շատ փոքր բաժակներով: Կաթով նոսրացված ըմպելիքը խմում են բացառապես առավոտյան: Տարեց կանայք և աշխատողներն առավոտյան սուրճ են խմում լիկյորով: Սուրճը պետք է անպայման խմել կանգնած ժամանակ (զբոսաշրջիկներին թույլատրվում է նստել, քանի որ նրանք զբոսաշրջիկներ են. ի՞նչ են նրանք հասկանում սուրճից): Իսկ սուրճի հետ միշտ համտեսում են միլանյան թխվածքաբլիթներ կամ տիրամիսու:
Վիետնամ
Մեկ այլ երկիր, որտեղ աղանդերն ու սուրճը ի վերջո մեկ ճաշատեսակ դարձան: Վիետնամում պատրաստվում են ձվի սուրճ, որի հիմքում, իհարկե, սուրճն է, շաքարավազը, խտացրած կաթը և ձվի դեղնուցը։ Այս դեպքում հենց սուրճն ինքնին աղանդեր է դառնում. միայն ալյուրն է պակասում:
ԱՄՆ
Ամերիկայի Միացյալ Նահանգներում առանց սուրճի մարդիկ հաճախ պարզապես չեն կարողանում աշխատել։ Աշխատանքային օրը սկսում են սուրճով՝ տանը կամ սրճարանում։ Հաճախ Ամերիկայում սուրճը մատուցում են մեծ գավաթների մեջ՝ նոսրացնելով կաթով կամ ջրով։ Ինչ վերաբերում է աղանդերին, ապա ամերիկացիները սուրճի հետ կարող են ուտել ամեն ինչ, բայց ավելի հաճախ օշարակով բլիթներ կամ իրենց բազմաթիվ սրճարանների ճաշացանկի անբաժանելի մասը՝ կաթնաշոռիկ։
Վանիլլան առաջարկում է աղանդերի և տորթերի հարուստ ու բազմազան տեսականի, որից անպայման կգտնեք ձեր սիրելի տարբերակը սրճելու համար: Իսկ ամենագեղեցիկ ու հիշարժան տոները մեր հմուտ հրուշակագործների շնորհիվ կդառնան անմոռանալի: Հետևե՛ք մեր նորություններին, իսկ աղանդերի սեղան գցելու կանոններին ծանոթացեք <<Աղանդերի էթիկետ. ինչպես մատուցել տորթը>> բլոգում: