top
Շոկոլադի պատմություն

Շոկոլադի պատմություն

Բլոգում շոկոլադի պատմության և արտադրության մասին հոդվածի միտքը ծագեց խանութում վաճառվող շոկոլադների բաղադրությունը ուսումնասիրելուց հետո։ Շոկոլադների մեծ մասը պարունակում է արմավենու յուղ/հատուկ նշանակության ճարպեր/կաթի ճարպի փոխարինիչ/կակաոյի կարագի փոխարինիչ: Իրականում բարձրորակ շոկոլադը բաղկացած է կակաոյից, կակաոյի յուղից, շաքարից, կաթի ճարպից կամ կաթի փոշիից, լեցիտինից և վանիլից: Եթե ​​բաղադրությունը ներառում է հավելումներ կամ փոխարինիչներ, ապա շոկոլադը որակով չի փայլում: Շոկոլադի պատմությանը կանդրադառնանք Վանիլլայի այսօրվա բլոգում։


Շոկոլադի ծագումը

Ըստ պատմաբանների՝ շոկոլադը ծագում է ոչ թե ացտեկների ցեղերից, ինչպես ընդունված է ենթադրել, այլ օլմեկների մշակույթից, որոնք ապրում էին Մեքսիկական ծոցի արևադարձային տարածքներում։ Մեքսիկայի այս շրջանի կլիմայական պայմանները իդեալական էին կակաոյի ծառերի համար։ Կակաոյի առաջին տնկարկներն այս հողերում մշակվել են մ.թ.ա. 1500-400թթ.։ Սկզբում կակաոյի ծառերը աճեցվում էին միայն կակաոյի պատիճից սպիտակ պտուղը հանելու համար: Բայց, ի վերջո, ջուրը խառնելով մանրացված կակաոյի հատիկների հետ, մայաների ցեղերը աշխարհին հայտնաբերեցին կակաուատլ կոչվող դառը ըմպելիք:


Կակաոյի հատիկների արժեքն այնքան բարձր էր, որ Կենտրոնական և Հարավային Ամերիկայի ժողովուրդներն այն օգտագործում էին որպես արժույթ։ 12-րդ դարում Հյուսիսային Մեքսիկայից դեպի հարավ՝ Մեսոամերիկա գաղթի ժամանակ ացտեկները կակաոն փոխանակում էին այլ ապրանքների հետ։ Կակաոյի հատիկներից պատրաստված խմիչքը, որը կոչվում էր xocolatl - xocolli (դառը) և atl (ջուր), թույլատրվում էր միայն ազնվականներին, քահանաներին և բարձրաստիճան պաշտոնյաներին։ Համարվում էր, որ այն վերականգնում է ուժը և հզոր աֆրոդիզիակ է:


Շոկոլադային ճանապարհություն եվրոպայի միջոցով

Քրիստաֆոր Կոլումբոսը, ով 1502 թվականին հայտնվեց Նիկարագուայի ափերին, մեծ արժեք չտվեց Նոր աշխարհում հայտնաբերված դառը ըմպելիքին։ Բայց հարստության ծարավը փոխեց իրադարձությունների ընթացքը։ 1519թ.-ին ոսկի գտնելու Էրնան Կորտեսի անհաջող փորձը դրդեց նրան ուշադրությունը կենտրոնացնել այլ տեսակի հարստությունների վրա:

Կորտեսն առաջին կակաոյի հատիկները, ինչպես նաև շոկոլադ պատրաստելու գործիքները բերեց Եվրոպա 1528 թվականին։ Նորույթով ոգևորված՝ իսպանացիները սկսեցին փորձարկել շոկոլադե ըմպելիքները՝ քաղցրացնելով մեղրով և եղեգնաշաքարով, ավելացնելով նարնջի ծաղկի ջուր, անիսոնի սերմեր, նուշ և պնդուկ, մեխակ և ձվի դեղնուց, և սառը ջրի փոխարեն եռացող ջուր օգտագործելով՝ ստեղծելով առաջին տաք ըմպելիքը։

 

François-Louis Cuyler՝ շոկոլադի առաջին շվեյցարական արտադրողը

Cailler շոկոլադե ընկերության հիմնադիր Դանիել Պետրը ստեղծել է կաթնային շոկոլադ։

 

Շոկոլադի գործարանները սկսեցին հայտնվել ամբողջ Եվրոպայում դեռևս 1728 թվականին, բայց իրենց աշխատանքում նրանք օգտագործում էին պատրաստման արդեն հնացած մեթոդներ։ Այդպես շարունակվեց մինչև 1819 թվականը, երբ Ֆրանսուա-Լուի Կույլերը, Իտալիայում ուսումնասիրելով շոկոլադի պատրաստման արվեստը, Շվեյցարիայի Կարսիեր քաղաքում հիմնեց իր առաջին շոկոլադի գործարանը։ Շվեյցարական շոկոլադի նրա համանուն ապրանքանիշը, որը ամենահինն է աշխարհում, գոյություն ունի մինչ օրս:

1800-ականների ընթացքում շվեյցարական շոկոլադի գործարանները շարունակեցին նվաճել աշխարհը, իսկ 1875 թվականին շոկոլադի աշխարհը ընդմիշտ փոխվեց:

Շոկոլադագործ Դանիել Փիթերը՝ վերոհիշյալ Լուիի փեսան, կաթ ավելացրեց շոկոլադին՝ դրանով իսկ ստեղծելով սիրելի կաթնային շոկոլադը։

Նույն 1800-ականներին Cadbury-ն ներկայացրեց աշխարհում առաջին անհատական ​​փաթեթավորմամբ շոկոլադը: Իսկ 1879 թվականին Ռուդոլֆ Լինդտը բացահայտեց շոկոլադի մշակման գործընթացը՝ հայտնի որպես կոնչինգ, որի արդյունքում ստացվում է փափուկ, յուղային զանգված, որը հալվում է բերանում:

Միլթոն Հերշին, ով վաճառեց իր առաջին Hershey's սալիկը 1900 թվականին, օգտագործեց զանգվածային արտադրության տեխնիկա՝ նվազեցնելու շոկոլադի արժեքը՝ բացելով զանգվածային սպառման նոր հնարավորություններ։


Շոկոլադն այսօր ավելի տարածված է, քան երբևէ, և դրա հատկությունների վերաբերյալ հետազոտության արդյունքները միայն ամրապնդում են այս համբավը: Գիտնականները պնդում են, որ շոկոլադ ուտելը կարող է կանխել սրտի կաթվածը, իջեցնել արյան ճնշումը և նույնիսկ թեթևացնել դեպրեսիան: Շարունակեք հետևել Վանիլլայի բլոգին քաղցրավենիքի աշխարհից հետաքրքիր նյութերի համար, ինչպես նաև ընթերցեք «Կոճապղպեղով թխվածքաբլիթներ» բլոգը։

Ավելին

Ավելին
Ավելին
Ինչպե՞ս հաշվարկել հարսանեկան տորթի քաշը. տեխնիկա և խորհուրդներ

Ինչպե՞ս հաշվարկել հարսանեկան տորթի քաշը. տեխնիկա և..

Դուք որոշել եք պատվիրել հսկայական տորթ ձեր երկար ս..

Ավելին
 Զվարճալի փաստեր ծննդյան տորթի մասին

Զվարճալի փաստեր ծննդյան տորթի մասին

Ծննդյան օրը շատերի համար տարվա ամենասիրելի ու սպաս..

Ավելին
Հնարավո՞ր է ագար-ագարը փոխարինել ժելատինով

Հնարավո՞ր է ագար-ագարը փոխարինել ժելատինով

Հնարավո՞ր է ագար-ագարը փոխարինել ժելատինով. բաղադր..

Ավելին